Dobrodosli, visitor! [ Registracija | Loginrss

Objavi Prodaju
  • Domen (170)
  • No categories
  • Sajt (309)
  • No categories

 

Lisabon, Porto, Evora i Sintra

  • Listed: November 10, 2012 6:24 pm
  • Expires: This ad has expired
image

lisabon

Lisabon (Lisboa) je udobno smešten između sedam brda na severnoj strani ušća reke Tagus (Tejo). Praka do Komersio, koji se nalazi pored luke, jedan je od najotmenijih trgova u Evropi, sa prelepim zgradama i galerijama sa arkadama uz reku.
Tokom najmanje 3.000 godina ovu luku su koristili razni vladari, ali vrhunac Lisabona bio je između XV i XVI veka kada je Portugal bio bogato i moćno carstvo. Vasko da Gama otkrio je pomorski put do Indije 1498. godine i ogroman profit je zarađen trgovinom začinima i dragim kamenjem. U XVII veku otkriveno je zlato u Brazilu, ali do sredine veka Portugalsko carstvo je bilo u padu. Godine 1755, Lisabon je bio jako oštećen zemljotresom i nikada više nije imao pređašnju slavu. Međutim, danas je on uspešan evropski glavni grad i odlično mesto za posetu.
Lisabon je prelepo mesto, mnogo kontrasta, od savremene visokogradnje do građevina u stilu art nuvo, ima prelepe mozaične pločnike, zgrade crepova vedrih boja i srednjovekovnu mavarsku oblast Alfama. Tu se nalaze izuzetni muzeji, zgrade, manastiri i parkovi koje možete obići. Pogledajte grad sa vrha bilo kog brda – Kastelo de Sao Žorže daje panoramski pogled i nemojte zaboraviti da vidite fasadu crkve Nosa Senjora de Konseisao Vela, ili pak jedinstvenu manvelinsku (poznu portugalsko-gotičku) arhitekturu manastira Žeronimos, kao i tvrđavu Belem.
Portugalski Porto, drugi je po veličini grad u zemlji i nalazi se na ušću reke Douro.
Od pedesetih godina XIX veka proizvođači vina iz ove oblasti su vino ostavljali da sazri i odstoji u magacinima u Vili Nova de Gaja, koja se nalazila sa druge strane reke. Kada se krene sa obale , na brdu se nalazi oko 60 naselja. Moguće je posetiti polovinu tih naselja i pogledati njihove proizvode. Osamdesetih godina XX-og veka napravljeno je pet brana sa ustavama na reci Douro, što je omogućavalo malim brodovima da plove do ostalih predela u zemlji gde se vinova loza gajila na vrelim, strmim brdskim padinama.
Pored ogromnog dvospratnog mosta Dom Luis I (postoji ih još 5, uključujući železnički most Dona Maria Pia, rad Gustava Ajfela iz 1877.) nalazi se avgustinski manastir Sera do Pilar. Centrom Porta dominira katedrala Se iz XII veka, sa romanesknim roze prozorom i gotičkim manastirom. Ostale važne građevine su neoklasična Palasio da Bolsa, sa svojom prelepom arapskom balskom sobom, manuelinska crkva Santa Klara, koja ima neverovatno raskošnu unutrašnjost, i Sao Fransisko iz XIV veka, sa barokno ukrašenom unutrašnjošću i izrezbarenim Silaskom Mesije. U Portu se takođe nalazi bogatstvo ostale arhitekture, kao što je železnička stanica Sao Bento, sa crepovima koje je oslikao Horhe Kolako, a koji prikazuju rane načine prevoza, kao i ostale zanimljive scene. Stari delovi grada, kao što je prostor oko katedrale, predstavljaju lavirint krivudavih ulica i lepe ali ponegde trošne zgrade. Stanovnici Porta su se uvek ponosili svojom radnom etikom, ali živahni restorani i barovi uveče pokazuju da oni takođe znaju da se zabavljaju.
Evora se nalazi na brdašcu u srcu ravnice Alentežo, oko 150 km jugoistično od Lisabona. Njen istorijski centar je zaštićen utvrđenim zidovima i njime dominira impozantna katedrala-tvrđava. Evora je najbolji primer “zlatnog doba” Portugala pošto on, za razliku od mnogih gradova, nije bio uništen zemljotresom iz 1755. godine.
Istorija Evore je duga 2.000 godina. Pod rimskom vlašću bio je poznat kao Liberalitas Julija i mogu se videti i rimski vodovod i hram. Godine 715. osvojili su ga Mavri, koji su takođe ostavili svoj trag u arhitekturi. U XII veku vraćen je pod vlast Portugala i procvat je doživeo tokom srednjeg veka, kada je bio dom nekoliko kraljeva.
Gotička katedrala je završena u XIII veku, ali manastiri i ulazi su dodati u XIV veku. Kupola iznad poprečne lađe nije uobičajena u portugalskim crkvama, a barokni oltar je rekonstrukcija iz XVIII veka.
U blizini se nalazi rimski carski hram sa svoji 14 korintskih stubova i delom entablatura – najbolje sačuvan rimski spomenik u zemlji. Na hram gleda veličanstvena gotička crkva Sao Žoao Evangelista, osnovana 1485. Crkveni brod je obložen najlepšim ručno bojenim pločicama, koje je izradio 1711. godine jedan od najboljih keramičara u Portugalu.
U okviru gradskih zidina se nalazi oko 4.000 građevina od istorijskog značaja: crkve, palate, kapije i trgovi, ali Evora je, i pored svega, živahan univerzitetski grad okružen vinogradima i prelepim seoskim pejzažom. Ravnica Alentežo je jedna od siromašnijih oblasti u zemlji, ali je bogata istorijom.
Sintra se nalazi na severnim padinama padinama šumovitih brda Sere de Sintra, 30 km severozapadno od Lisabona i samo 12 km od mora.
U centru grada se nalazi Nacionalna palata Pena, kojom dominiraju dve ogromne kule. Palata, okružena parkom sa prelepim pejzažom, ponovo je izgrađena 1839. godine i ubraja se u najlepše primerke kraljevske arhitekture u zemlji. Stari hijeronimitski manastir, koji je dodat i proširivan vekovima i koji je imao elemente mavarske, gotske, manuelinske i renesansne arhitekture, dopao se romantičnom ukusu kraljevog pratioca Ferdinanda Saks-Koburg Gote. On je dao da se na ruševinama izgradi ova izvanredna bavarski inspirisana građevina, da bi služila kao letnjikovac kraljevskoj porodici. Mnoge od prostorija mogu se pohvaliti izvanrednim ručno slikanim uglačanim pločicama (azulejos) iz XV i XVI veka. Kapela i manastir predstavljaju deo originalnog manastira, a ostatak je čarobna fantazija tornjeva u pastelnim bojama, utvrđenja sa puškama, sa ubačenim elementima gotičke, manuelinske i renesansne arhitekture. Oko njega se nalazi prelepo projektovan park, u kome se nalazi krst iz XVI veka koji označava najvišu tačku Sere de Sinte, i nudi fantastičan, panoramski pogled.
Obližnja Kvinta de Regaliera je prelepa vila sagrađena na prelazu u XX vek. Ukrašena je simbolima alhemije, vitezovima templarima i portugalskom mitologijom, a u vrtovima ima mnogo jezera, fontana i pećina. Staze vode do Bunara inicijacije, a njegove spiralne stepenice silaze do misterioznih podzemnih pećina.

2247 total views, 1 so far today

  Print This Post Print This Post

Leave a Reply

Item Location

Za kontakt sa prodavcem popunite formu ispod.

Informacije o prodavcu

Na Prodaju