Dobrodosli, visitor! [ Registracija | Loginrss

Objavi Prodaju
  • Domen (170)
  • No categories
  • Sajt (309)
  • No categories

 

Podela plastenika

  • Listed: November 23, 2014 7:35 pm
  • Expires: This ad has expired
image

plasteniciSve objekte zaštićenog prostora možemo podeliti u dve velike grupe plastenike i staklenike. Plastenici su objekti koji na ramnoj konstrukciji imaju plastiku tj foliju dok staklenici na ramnoj konstrukcji imaju staklo. Polazeći od same činjenice da je staklo mnogo teže,samo po sebi je jasno da je ramska konstrukcija staklenika mnogo čvršća masivnija i teža. Upravo zbog toga cela ramska konstrukcija je na temeljima u celom obimu dok je konstrukcija plastenika sa stubovima u betonskim stopama. Međutim ovo je samo jedna od razlika između staklenika i plastenika. Generalno gledano staklenici su mnogo ozbiljniji složeniji i skuplji objekti od plastenika. Upravo zbog toga za podizanje ovakvih objekata je potrebna građevinska dozvola te možemo reći da se staklenici grade a plastenici podižu. Plastenici mogu biti prekriveni mekom i krutom pokrivkom ili njihovom kombinacijom. Meka pokrivka je zapravo folija a čvrsta ili kruta su akril, polikarbonat, polyester. PVC ploče itd.

Ramska konstrukcija plastenika može biti čelična farbana i pcinkovana.Kod nas preovladavaju čelične konstrukcije jer najviše i ima plastenika iz domaće radinosti. Savremeni plastenici su pocinkovane konstrukcije. Pocinkovana konstrukcija je dugovečnija i bolja ali i skuplja od čelične.

Konstrukcije mogu biti sa jednim krovom to su tzv jednobrodni ili single span i višebrodni plastenici ili multi span, a često ih nazivaju i blok plastenici.

Plastenici mogu biti sa ravnim stranicama imogu biti tunelskog tipa. Tuneli mogu biti niski i visoki.

Ako bi smo sve napred navedeno probali da iskažemo u par reči onda bi smo sve objekte zaštićenog prostora podelili na niske tunele,visoke tunele, jednobrodne plastenike, jednobrodne staklenike, višebrodne plastenike,višebrodne staklenike,venlo staklenike i open air staklenike. Venlo staklenici dobili su naziv popo istoimenom gradu u Holandiji a karakteristično im je to da krov skoro potpuno može biti otvoren tj da stranice krova zauzmu vertikalni položaj. Sve ovo omogućava izuzetno dobru ventilaciju. Open air staklenici mogu biti ne samo potpuno otvorenog krova već i potpuno otvorenih stranica tako da je ventilacija potpuna. Upravo zbog složenih tehničkih rešenja ovo su ujedno i najskuplji i najsavremeniji objekti zaštićenog prostora.

4943 total views, 3 so far today

  Print This Post Print This Post

Leave a Reply

Item Location

Za kontakt sa prodavcem popunite formu ispod.

Informacije o prodavcu

Na Prodaju